Check uw hypotheek en word aflossingsblij

U heeft een aflossingsvrije hypotheek bij ELQ Hypotheken lopen waarvoor u iedere maand rente betaalt, maar niet(s) aflost. Aan het einde van de looptijd moet u echter wel de gehele hypotheekschuld volledig aan ons terugbetalen. Weet u al hoe u dit gaat doen?

Er bestaat namelijk een risico dat u aan het einde van de looptijd het geleende bedrag niet (in zijn geheel) aan ons kunt terugbetalen. Omdat het belangrijk is dat u op tijd stappen zet om de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek te verkleinen, informeren we u alvast naar de mogelijkheden.

 

Lees hier waar u rekening mee moet houden bij een aflossingsvrije hypotheek

 

De einddatum van uw aflossingsvrije hypotheek lijkt misschien nog heel ver weg, toch is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden om uw hypotheek straks af te lossen. Heeft u genoeg spaargeld? Of geld dat vrijkomt uit een beleggings- of levensverzekering die u bij uw hypotheek afsloot? Wilt u op de einddatum uw hypotheek verlengen? Of sluit u een nieuwe hypotheek af? We hieronder vier mogelijkheden om uw aflossingsvrije hypotheek (aan het einde van de looptijd) af te lossen.

1. (Extra) aflossen
U kunt tijdens de looptijd van uw hypotheek volledig vergoedingsvrij (extra) aflossen. Door af te lossen, verlaagt u uw hypotheekschuld en de bijbehorende maandlast.

Meer informatie over extra aflossen vindt u op https://elqhypotheken.nl.

2. Sparen
U kunt ook extra vermogen opbouwen, bijvoorbeeld door te sparen. Dit vermogen kunt u op de einddatum gebruiken voor het aflossen van uw aflossingsvrije hypotheek.

3. Wijzigen hypotheekvorm
Het wijzigen van uw aflosvorm kan ook een oplossing zijn om de hypotheek volledig afgelost te hebben op de einddatum. Het is mogelijk om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteiten of lineaire hypotheek. Wilt u de vorm van uw ELQ Hypotheek wijzigen? Dat loopt via uw financieel adviseur.

4. Oversluiten van uw hypotheek
Ook kunt u uw hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Bij ELQ Hypotheken hoeft u daar geen vergoeding voor te betalen. Oversluiten van uw hypotheek brengt wel nieuwe kosten met zich mee, zoals advies-, taxatie- en notariskosten. U kunt dit het beste regelen via uw financieel adviseur, die u hierover ook goed kan adviseren. Houd er ook rekening mee dat (fiscale) regels voor hypotheken veranderen en dat uw inkomen kan dalen, bijvoorbeeld wanneer u met pensioen gaat . Hierdoor kunt u wellicht minder lenen dan de hoogte van uw huidige hypotheek, waardoor u alsnog een restschuld overhoudt.

5. Niets doen
Heeft u op de einddatum voldoende eigen geld voor het aflossen van uw hypotheek? Of vindt u het geen probleem om uw woning te verkopen en met de verkoopopbrengst uw hypotheek af te lossen? Dan kunt u ervoor kiezen geen extra maatregelen te nemen. Zorg er dan wel voor dat u daarna een ander onderkomen hebt geregeld. En houd ook rekening met het feit dat de verkoopopbrengst van uw woning lager kan uitvallen dan de hoogte van uw hypotheekschuld. U houdt in dat geval een restschuld over die u alsnog uit eigen middelen moet betalen.

 

Inzicht in de betaalbaarheid van uw aflossingsvrije hypotheek
We begrijpen dat het moeilijk kan zijn om nu (al) te beslissen wat u wilt en kunt doen, vooral als u niet weet hoe groot het risico is dat u nu loopt. Daarom hebben wij een online hulpmiddel ontwikkeld, de Aflossingsvrije Hypotheekcheck, waarmee u meer inzicht krijgt in uw toekomstige financiële situatie. Op basis van uw persoonlijke situatie, woning(waarde) en uw huidige hypotheek geeft dit hulpmiddel een indicatie of u uw hypotheeklasten kunt blijven betalen op de einddatum van uw aflossingsvrije hypotheek.

 

Klantenportaal ELQ Hypotheken
U bereikt de Aflossingsvrije Hypotheekcheck via de nieuwe Klantenportaal op onze website of via https://portal.elqservicing.nl. Hiervoor hebt u een account nodig: dit kunnen we voor u aanmaken als u uw actuele (unieke) e-mailadres en mobiele telefoonnummer aan ons doorgeeft.

 

Wij verzoeken u dan ook om contact met ons op te nemen om u toegang te verschaffen tot ons Klantenportaal. Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 – 17.30 uur via 088 – 205 6420. U kunt uw verzoek, samen met uw leningnummer, adres, e-mailadres en actuele mobiele telefoonnummer, ook naar ons mailen via customerservice@elqservicing.nl.